Sant Rosari meditat pel P. Slavko

MISTERIS DE GOIG – JESÚS ENTRA EN LA MEVA VIDA

1er. Misteri – L’Anunciació de l’Àngel a Maria

“Tindràs un fill i li posaràs el nom de Jesús…. Maria va dir: “Sóc l’esclava del Senyor: que es compleixin en mi les seves paraules”. (Lc 1, 31 i 38)

Maria! Potser quan teníeu d’altres projectes per a la vostra vida, Déu va entrar-hi amb el seu projecte específic. I Vós, com a humil serventa seva, li obríreu de bat a bat la porta del vostre cor. El vostre exemple m’empeny a girar-me vers el Senyor i dir-li: Veniu, Senyor! Veniu, que la meva ànima us espera plena de generositat i el meu cor està disposat a donar-vos la benvinguda. Entreu en els meus somnis i en els meus projectes, en les meves esperances i en les meves pors. Entreu en la meva vida i seré el vostre servent tota la vida. Sé que no sóc digne de tenir-vos sota el meu sostre, però sé també que estimeu els pecadors i que constantment els esteu cercant. Per tant, Senyor, entreu en la meva foscor, en les meves adversitats i sofriments. Entreu allà d’on us tragué el pecat. Entreu també en aquells indrets de la meva vida on he preferit la meva a la vostra santa voluntat.

2on. Misteri – La Visita de Maria a la seva cosina Elisabet

“Qui sóc jo perquè la mare del meu Senyor em vingui a visitar?” (Lc 1, 43)

Maria, Vós anàreu a visitar la vostra cosina Elisabet. És voluntat de Déu que porteu Jesús a la vida de l’altra gent d’ençà que Ell entrà a la vostra, per tal d’introduir-lo en les alegries i tristeses, les tenebres i les amargors de l’altra gent. Per tant, Maria, feu que creixi el meu amor pels malalts i esdevingui tan fort que sigui jo capaç de reconèixer el vostre Fill en cada germà i germana malalts.

3er. Misteri – El Naixement de Jesús a Betlem

“Va néixer el seu fill primogènit: ella el va faixar amb bolquers i el posà en una menjadora, perquè no havien trobat cap lloc on hostatjar-se”. (Lc 2, 7)

Maria, Vós infanteu el Verb, sou Mare de la salvació. Vós que consentíreu a ser-ne serventa, ara n’esdeveniu Mare. El Senyor aixeca els humils, per això sou la Mare del Salvador. Heu infantat el qui anunciaren els profetes i havia estat anhel dels justos. Déu també ha entrat en la meva vida. Jo dic també: “Oh Déu, sóc el vostre servent”. Però els fruits del meu servei encara no m’han convertit en un germà o germana de la gent, un pare o una mare. O Mare del meu Déu, pregueu perquè Ell penetri completament en la meva vida mentre l’estic adorant.

4rt. Misteri – La Presentació de Jesús al temple

“Quan van complir-se els dies que manava la Llei de Moisès referent a la purificació, portaren Jesús a Jerusalem per presentar-lo al Senyor” (Lc 2, 22)

Maria! La meva ànima us contempla oferint el vostre Fill primogènit al Pare celestial perquè a través d’Ell arribi la salvació. En la presentació segurament que diguéreu: “Oh Déu meu, aquí teniu el meu Fill. És el fruit del meu si matern, però us pertany a Vós, com jo us vull pertànyer amb tot el meu cor”. Jo també estic dret al temple al costat vostre, Maria, davant el Senyor, bo i oferint-me personalment a Ell, seguint el vostre exemple. Tot ho he rebut i tot ho dono. No vull guardar-me res per a mi, davant Déu o dels homes.

5è. Misteri – La Retrobada de Jesús al temple

“Al cap de tres dies el van trobar al temple, assegut entre els mestres de la Llei, escoltant-los i fent-los preguntes. Tots els qui el sentien es meravellaven de la seva intel·ligència i de les seves respostes” (Lc 2, 46-47).

Us contemplo, Maria, educant el vostre fill amb tota responsabilitat. Us l’enduguéreu al temple. La joia de la visita al temple se us convertí en una gran aflicció. Durant 3 dies no vau saber on parava el vostre Fill i n’estiguéreu afligida. Però el vostre patiment no va impedir-vos de fer la voluntat del pare. L’anàreu a buscar i la vostra reserva va veure’s recompensada amb una nova alegria.

PREGÀRIA FINAL: Gràcies, Senyor, per haver pogut meditar en allò que va suposar la vostra entrada en la vida de Maria i gràcies per haver-la preparada per a dispensar-vos una bona recepció. Vau fer de debò coses grans en la seva vida. Sé que tampoc no em deixareu, des del moment que heu entrat en la meva vida. Guieu-me i feu-me la gràcia de deixar-me guiar. Que així sigui. Amén.

MISTERIS DE DOLOR – JESÚS M’ACOMPANYA EN EL SOFRIMENT

1er. Misteri – L’oració de Jesús a l’Hort de Getsemaní

Jesús, vau experimentar angoixa i aflicció a l’Hort de Getsemaní. Vós demanàreu al nostre Pare que passés de Vós el calze amarg, però hi afegíreu tot seguit: “Pare, que es faci la vostra voluntat!” Vós que havíeu reconfortat tanta gent en el sofriment, us trobàreu sol en el dolor. No hi hagué ningú per ajudar-vos. Podia fer-ho el Pare, però acceptàreu de beure el calze amarg fins a la darrera gota. Molt amarga devia ser la vostra agonia per a produir-vos una suor de sang. Crec que totes les agonies i tots els sofriments del món estaven presents en la vostra suor de sang. Jesús, gràcies per cada gota de sang que va rajar-vos amb la suor. Sé que de llavors ençà, tota l’agonia que hi ha al món ha esdevingut una agonia que redimeix i una agonia capaç de redimir. El meu prec us demana que, per consideració a la vostra suor, gireu els ulls cap als qui estan ara cercant la voluntat del Pare però són massa febles per a acceptar-la. Feu que tota agonia sigui redimida mitjançant una acceptació renovada de la voluntat del Pare!

2on. Misteri – La flagel·lació del Senyor a la columna

Jesús, fóreu assotat al pretori de Pilat. Sé com solia fer-se la flagel·lació: lligaven a una columna el condemnat. Jesús meu, aquest acte em trenca la respiració. Se’m gela el cor…Tanmateix, perdonàveu magnànimament els vostres assotadors de tots els cops amb què us malferien per tot arreu. Per això us demano que allibereu també, per la vostra flagel·lació, els qui no volen fer la voluntat del Pare i es destrueixen ells mateixos amb assots que els arriben, per no decidir-se a perdonar i estimar. Gràcies per l’exemple d’amor i de perdó que es féu tan palès quan us assotaren tan aferrissadament!

3er. Misteri – La coronació d’espines

Jesús meu, us coronaren d’espines després dels assots. Us cobriren amb un mantell militar escarlata i us escarniren els qui us envoltaven, mentre els vostres amics eren lluny! Quan l’odi comença a forjar projectes malignes, ja no para. No n’hi havia prou d’haver-vos flagel·lat tan cruelment, calia ara que es burlessin de Vós i us coronessin d’espines. Però també aquesta vegada l’odi i el mal s’hagueren de sorprendre davant vostre. Vós conservàreu la calma en tot aquell patir. Per la vostra actitud van adonar-se que éreu comprensiu fins i tot amb els qui us tractaven així. Més encara: que els estimàveu i no els condemnàveu. Però en ells la maldat no tenia límits. És el que passa quan el mal s’ha apoderat d’una persona, d’una família, d’una comunitat. Llavors no para de destruir.

Jesús, gireu els ulls vers els qui reben ofenses i humiliacions, els qui són menystinguts i rebutjats. Per la vostra corona d’espines allibereu-los de ser esclafats pels torturadors i opressors. Purifiqueu-los el cor de tot odi. No permeteu que planegin revenges i tornin mal per mal. Jesús, que en nom vostre s’escampi arreu el perdó.

4t. Misteri – El Viacrucis, camí del Calvari, amb la creu al coll

Jesús, Vós us carregàreu la creu cap al Calvari. Tot el que sé del vostre viacrucis és que fou horrorós. Tanmateix, en aquell mar de dolor i de sofriment trobàreu tres gotes de conhort: l’encontre amb la vostra Mare, l’eixugall de la Verònica i el breu cop de mà a portar la creu de Simó de Cirena. Vós apreciàreu certament aquestes gotes de consol i les agraíreu amb una recompensa de reconfort i de força. Però en tals moments us podíeu molt ben fer aquesta pregunta: “On són els altres que tan generosament he volgut ajudar?” Ho entenc altra vegada: també éreu comprensiu amb ells i oferíeu igualment per ells la vostra creu.

Ajudeu-me, Jesús, a aprendre una cosa: a ser sensible a les penes dels altres, a saber confortar-los fins en els moments més dificultosos…de manera que no trobi mai dur de carregar-me a l’esquena el feix de l’altra gent. Us demano especialment que ens ajudeu a no fer-nos mútuament més feixugues les creus i les sofrences. Perquè la voluntat del Pare per a nosaltres és que siguem tots feliços i ens estimem mútuament fins i tot en les contrarietats.

5è. Misteri – La crucifixió i mort de Jesús

Vós encomanàreu el vostre esperit al Pare i moríreu en creu, després d’haver begut el calze que el Pare us havia allargat i que Vós havíeu acceptat. Jo ara emmudeixo i em quedo en silenci davant la vostra creu! Aquí no hi ha res a proferir si no és entre sospirs: és possible que la maldat humana hagi pogut anar tant lluny?! És tant fort l’amor de Déu per nosaltres que el Pare no hagi plangut ni tan sols el propi Fill i hagi permès que sigui crucificat per la vostra salvació?! És tan gran la voluntat de perdonar del Pare en el seu Fill que hagi donat tot d’una a tothom el seu perdó?! Oh Jesús, gràcies d’haver fet tot això per nosaltres. Ensenyeu-nos a estimar i a perdonar. Fortifiqueu tots els qui, per manca d’amor, no poden perdonar i es destrueixen mútuament enduts per l’odi. Ajudeu-nos a acceptar tots la voluntat del Pare com ho féreu Vós, perquè és l’únic camí de salvació. Us preguem també pels moribunds: doneu-los la força d’encomanar el propi esperit al Pare amb la pau en el cor. Rebeu-los en la vostra pau, oh Senyor Jesús!

PREGÀRIA FINAL: Jesús, que la meditació de la vostra passió i mort, acceptades com a voluntat del Pare i com a calze vingut de la seva mà, m’acostin més a prop vostre. Que em duguin fortalesa i m’acostin més a prop dels qui pateixen entorn meu. Gràcies pel que heu fet per mi. Que la vostra passió i mort romanguin sempre en la meva ment i en el meu cor. Amén.

MISTERIS DE GLÒRIA – EL SENYOR EM CONDUEIX A UNA VIDA NOVA

1er. Misteri – La resurrecció del Senyor

Ressusciteu gloriós del sepulcre, Jesús meu, i així deixeu vençuda la mort. Glòria a Vós, Vencedor gloriós! Glòria a Vós per haver obert els nostres sepulcres i haver-nos tornat a la vida. Sigueu lloat al cel i a la terra. Que us glorifiqui tot el que havia estat condemnat a la mort i a la destrucció. Que us glorifiqui tot l’univers!

2on. Misteri – L’ascensió del Senyor

 Us glorifico, oh Jesús, perquè no vau deixar els vostres apòstols en la incertesa, sinó que els donàreu la joia de la vostra resurrecció, apareixent-vos a ells durant 40 dies. Després, a vista d’ells, us en vau anar vers el Pare i seieu a la seva dreta tal com us és degut com a vencedor de la mort. I diguéreu als apòstols que preguessin i esperessin l’ajuda de dalt.

3er. Misteri – La vinguda de l’Esperit Sant sobre els Apòstols i Maria Santíssima

Us lloem, Vencedor ressuscitat; per haver enviat l’Esperit Sant, el Consolador, sobre els apòstols, que estaven pregant amb la vostra Mare, i haver canviat llur vida. Gràcies per haver convertit la por que tenien en coratge, l’angoixa en pau, la manca de comprensió en poder de testimoniar-vos fins als confins de la terra.

4t. Misteri – L’assumpció de la Mare de Déu en cos i ànima al Cel

Lloança i glòria a Vós, Senyor meu, de no haver preservat la vostra Mare de tenir part en el vostre sofriment. Us agreixo les gràcies que li vau atorgar per tal de fer-la capaç de prendre part en la vostra acció redemptora. Per això ara la glorifiquem per la seva assumpció. Gràcies per haver-vos-la enduta, ella la vostra humil serventa i la vostra Mare, en cos i ànima, al cel. Gràcies per obrir en ella per a nosaltres un nou camí, el de la resurrecció.

5è. Misteri – La coronació de la Mare de Déu per Reina i Senyora del cel i terra, Mare i Advocada dels pecadors

Sigueu lloat, oh Senyor, per haver coronat dalt del cel com a Reina la vostra Mare, Maria. Gràcies Maria, per haver permès que el Senyor sigui glorificat a través vostre.

PREGARIA FINAL: Gràcies Senyor Jesucrist, per haver pogut sentir, a través d’aquests misteris gloriosos del Rosari, el poder amb què heu vençut la mort i el pecat. Gràcies per la joia que vau proporcionar amb la vostra resurrecció a la vostra Mare, als apòstols, al món sencer, a tota la creació. Gràcies perquè d’aquí endavant ja no cal que cap home, cap dels vostres germans i germanes, tingui com a final la mort i les tenebres, sinó més aviat la llum i la vida. Feu que el meu cor canti incessantment des d’avui la vostra lloança! Feu que el cant de la resurrecció, el cant de la plenitud de la vida, el cant de la joia, la pau i l’amor no s’estronqui mai als meus llavis. Que sigui així per la intercessió de Maria que Vós heu glorificat i per qui és glorificat el Pare en l’Esperit Sant, el qual viu i regna amb Vós, Jesús, i amb el Pare per sempre més. Amén.