Qui és el Pare Danko?

Padre Danko

El Pare Danko Perutina va néixer el 8 d’abril de 1970 a Sarajevo. Va prendre l’hàbit franciscà a la ciutat d’Humac el 15 de juliol de 1992, després d’acabar els estudis de secundària. Al finalitzar els anys de noviciat va estudiar teologia a Zagreb i va rebre anys més tard l’orde sacerdotal al 1999, a Normal, Canadà.

Fou l’ajudant espiritual i l’educador auxiliar de seminaristes entre l’agost de 1999 i el març de 2001, i, més tard entre el març de 2001 i l’octubre de 2002, fou ajudant espiritual a Medjugorje. Va estudiar Mariologia a Roma des de l’agost del 2002 fins al juny de l’any 2005, i va cursar un màster a la Facultat Pontifícia de Teologia Marianum anomenat: L’educació intel•lectual i espiritual segons la Mare de Déu.

És substitut del mestre de novicis i l’encarregat del postulantat des del mes de juny de 2005, així com membre del Consell per a l’Educació i Formació des de l’agost del mateix any. També és el vicari de la parròquia de Sant Jaume de Medjugorje des de l’agost de 2007.

Actualment és l’encarregat de dur a terme el comentari oficial del missatge de la Mare de Déu de la Parròquia de Medjugorje. Treballa amb els pelegrins i amb la joventut franciscana (unes 180 persones), on hi desenvolupa llur tasca pastoral. També ha viatjat a diferents llocs d’Europa i Sud-Amèrica per donar a conèixer Medjugorje i transmetre els missatges de la Mare de Déu.

Visita del Pare Danko Perutina a Espanya

El Pare Danko Perutina, com a vicari de Medjugorje, va visitar del 14 al 18 de gener de 2010 les ciutats de Barcelona i Madrid on es va reunir amb sacerdots, religiosos, seminaristes i laics. Va compartir amb nosaltres el testimoni de Medjugorje. va pregar amb nosaltres i per nosaltres, i amb la seva senzillesa i espiritualitat va portar una mica de Medjugorje a Espanya que des de sempre ha estat una Terra de Maria.

Cada nit acabàvem el programa amb l’Adoració del Santíssim Sagrament. Un dels moments més emotius va ser l’Adoració al Santíssim al Temple del Tibidabo la nit del divendres 15 de gener, el qual va acabar amb una processó pels afores del temple de tots els que s’hi van aplegar. S’hi sentia la presència de Déu d’una manera especial. Des de la terrassa de l’església el Pare Danko va beneir Barcelona, Catalunya i Espanya.

El dissabte 16 a les 10 del matí va tenir lloc amb els fidels la celebració principal a l’església de Santa Maria de Gràcia. La trobada va començar amb el rés del Sant Rosari i va seguir amb la catequesi del pare Danko sobre Medjugorje. Després es va celebrar l’Eucaristia que va presidir el mossèn Enric Cases, la qual va ser concelebrada pel pare Danko i el pare Ramon Loyola. En acabar l’eucaristia vam adorar el Santíssim Sagrament i l’acte va finalitzar amb la benedicció del Santíssim als assistents al llarg de tota l’Església com és costum de fer cada primer diumenge de mes.

A Madrid es va seguir un programa similar els dies 17 i 18 de gener. Un dels moments més emotius va ser l’acte principal a la Basílica de la Merced, on hi van participar unes 900 persones. El programa va començar cap a les 7 de la tarda amb el rés del Sant Rosari, va seguir amb la celebració de l’Eucaristia i la catequesi del pare Danko, per acabar vora les 10 de la nit amb l’Adoració del Santíssim Sagrament. El pare Danko ens va parlar de la importància de la pregària, particularment va recomanar el rés del Sant Rosari, la importància del sagrament de la Confessió i l’abandonament total a la voluntat de Déu. Durant aquells moments vam recordar Medjugorje, lloc de gràcia, pregària, conversió i pau.

Després d’aquesta renovació espiritual hem de seguir pregant per a poder multiplicar els fruits d’aquestes trobades i per la conversió dels presents i futurs pelegrins, els quals gràcies a la “crida de la Mare de Déu”, esdevenen ardents hereus i testimonis de Jesús en la seva missió de salvació. No cal recordar que en tot això ens hi segueix ajudant i intercedint la Mare de Jesús i Mare Nostra Benaurada, la Reina de la Pau.