27/06/2015 – Encara no hi ha cap decisió sobre Medjugorje

A la Congregació per a la Doctrina de la fe no s’han dut a terme ni les «plenàries» ni la «feria quarta» dedicades a les aparicions a Hercegovina. Els cardenals i els bisbes encara no han analitzat el cas, així que tot es farà passat l’estiu. Finalment serà el Papa –que va lloar la feina feta per la comissió Ruini- qui decidirà.

No s’ha pres cap decisió sobre les aparicions de Medjugorje, que van començar el 1981 i que encara no haurien acabat. Els òrgans institucionals de la Congregació per a la Doctrina de la Fe no s’han reunit per examinar el cas ni les conclusions del laboriós treball de la comissió que va dirigir el cardenal Camilo Ruini, que va concloure les seves investigacions l’any passat.

No s’ha dut a terme cap «plenària» en l’ex-Santo Oficio «plenàries» (la propera serà el gener de l’any vinent). I sobre el cas de Medjugorje tampoc no s’ha fet la «feria quarta», la reunió mensual (congregació ordinària que es fa els dimecres) dels cardenals i bisbes que formen part de la Congregació. La darrera «feria quarta» va tenir lloc, segons fonts fiables del dicasteri que van informar al Vatican Insider, i es va parlar sobre un altre tema. La propera reunió serà després de l’estiu i podria ser que es dugui a terme després del Sínode ordinari. Això voldria dir que caldria esperar fins la tardor d’aquest any perquè arribés una decisió.

Es va crear molta expectació sobre el pronunciament, considerat imminent degut a la proximitat del 34° aniversari de la primera aparició. El Papa Francesc, responent a la pregunta d’un periodista durant el vol de tornada de Sarajevo, va dir: «Sobre el problema de Medjugorje, en el seu moment el Papa Benet XVI va crear una comissió presidida pel cardenal Camilo Ruini. També hi havia altres cardenals, teòlegs i especialistes. Van fer l’estudi i el cardenal Ruini me’l va entregar després de força anys (no ho sé, tres o quatre, més o menys). Han fet molt bona feina, molt bona feina”.

«El cardenal Müller em va dir que s’hauria fet una “feria quarta” durant aquest temps; crec que va ser l’últim dimecres del mes, però no n’estic segur. Estem a punt de prendre decisions. Després es comunicaran. De moment s’han donat algunes orientacions als bisbes, però sobre les línies que es decidiran».

El portaveu del vaticà, el pare Federico Lombardi, havia precisat que, efectivament la «feria quarta» sobre Medjugorje encara no s’havia dut a terme. Pel que el Vatican Insider ha pogut saber, no es durà a terme fins havent passat l’estiu. A les reunions de la «feria quarta» hi participen 25 persones entre cardenals i bisbes. Entre ells hi ha el Secretari d’Estat, Pietro Parolin, el Prefecte de la Congregació per a l’Evangelització dels Pobles, Fernando Filoni, el President del Pontifici Consell per als Textos Legislatius, Francesco Coccopalmerio, l’arquebisbe de Nàpols, Crescenzio Sepe, l’arquebisbe de Viena, Cristoph Schönborn (molt positiu sobre el fenomen de Medjugorje) i l’arquebisbe de Bordeaux, Jean-Pierre Ricard.

El cas està en aquest punt. Els membres de la «feria quarta» encara no han rebut el material, per tant encara no coneixen el text que va preparar la comissió Ruini. També és possible que a les conclusions del grup guiat per l’ex-president de la Conferència Episcopal d’Itàlia s’hi afegeixi d’altre material de treball provinent de l’arxiu de la Congregació per a la Doctrina de la Fe. En qualsevol cas, el resultat del debat de la «feria quarta» serà una opinió autoritzada però només consultiva i que serà presentada al Papa Francesc perquè pugui prendre una decisió.

Las anticipacions sobre una presumpta decisió clarament negativa en relació a les aparicions de Medjugorje, citades aquests últims dies per alguns mitjans de comunicació, no tenen cap fonament perquè encara no s’ha pres cap decisió. El Papa Francesc va subratllar la seva estima per la feina duta a terme pel cardenal Ruini. A més a més, segons unes altres indiscrecions dels últims mesos, les conclusions de la comissió no són tan negatives: donarien valor a les primeres aparicions (les que es van verificar entre juny i juliol de 1981), separant-les de les aparicions posteriors en les que s’haurien trobat alguns abusos, però reconeixerien els fruits espirituals i subratllarien la necessitat d’una atenció pastoral i espiritual més important per als vidents i peregrins; a més, suggeririen la transformació de Medjugorje en un Santuari en sí mateix o la seva inclusió en una nova diòcesi.

Evidentment que la decisió final no tindria perquè ser idèntica a les conclusions de la comissió de cardenals, teòlegs i experts guiada per Ruini, que va treballar durant quatre anys interrogant els vidents i els testimonis i recopilant documentació abundant. És possible que pel fet que les aparicions encara s’estarien verificant, es separi el judici sobre la sobrenaturalitat d’un fenomen que encara no ha acabat, del judici dels fruits espirituals que es poden apreciar entre els peregrins de Medjugorje. També és possible que finalment l’església parroquial no es transformi en santuari. La «feria quarta» examinarà el cas i expressarà les observacions corresponents per després presentar-les al Papa Francesc, que ja coneix tota la documentació. Però els judicis de condemna preventius que han aparegut aquests dies, atribuïts tant a la Congregació per a la Doctrina de la Fe com al Papa, són absolutament prematurs i no tenen en compte el fet que les persones que hauran de donar el seu parer a Francesc (els 25 cardenals i bisbes de la «feria quarta») encara no han examinat el “dossier”.

Andrea Tornielli – Ciutat del Vaticà – Font https://vaticaninsider.lastampa.it