27/11/2021 – El Papa nomena l’arquebisbe Aldo Cavalli visitador apostòlic de Medjugorje

L’arquebisbe de Lecco, de 75 anys, fins ara nunci als Països Baixos, succeeix el polonès Henryk Hoser, mort l’agost passat. És un encàrrec exclusivament pastoral que no entra en la qüestió de la veracitat o no de les aparicions marianes.

Vatican News

El Papa Francesc ha nomenat nou visitador apostòlic de caràcter especial per a la Parròquia de Medjugorje, per temps indefinit i ad nutum Sanctae Sedis, l’arquebisbe Aldo Cavalli, fins ara nunci apostòlic als Països Baixos i representant permanent davant l’Organització per a la prohibició de les armes químiques. Monsenyor Cavalli succeeix l’arquebisbe polonès Henryk Hoser, mort el 13 d’agost d’enguany a Varsòvia als 78 anys, i que ocupava aquest càrrec des del 2018.

Nunci a tres continents

Monsenyor Cavalli va fer 75 anys el 18 d’octubre. Nascut a Muggianico di Lecco, a Llombardia, el 1946 al si d’una família de forners, va ser ordenat sacerdot a Bèrgam el 1971. Va completar els seus estudis a la Pontifícia Acadèmia Eclesiàstica, entrant al servei diplomàtic de la Santa Seu el 1979.

Nomenat nunci apostòlic, va ser consagrat bisbe el 1996, com a arquebisbe titular de Vibo Valentia. Va guiar les nunciatures de Santo Tomé i Príncipe (1996), Angola (1997), Xile (2001), Colòmbia (2007), Líbia i Malta (2013), Països Baixos (2015) i també va ser representant permanent davant l’Organització per a la prohibició de les armes químiques (2015). El 15 de maig d’engany va ser rebut en audiència pel Papa Francesc.

Una missió exclusivament pastoral

Al moment del nomenament de Monsenyor Hoser, l’oficina de premsa va precisar que la seva funció de visitador apostòlic era «exclusivament pastoral» i suposava un acompanyament «estable i continuat» de la comunitat parroquial d’aquesta petita localitat de Bòsnia i Hercegovina i dels nombrosos fidels que hi van en peregrinació, «les necessitats dels quals requereixen una atenció especial».
Per tant, una funció pastoral que no entra en la qüestió de les aparicions marianes que alguns nois diuen haver tingut des del 24 de juny del 1981.

Autorització oficial de les peregrinacions

El maig del 2019, el Papa Francesc va autoritzar les peregrinacions a Medjugorje, i des d’aleshores es poden organitzar de forma privada i també oficialment des de les diòcesis i les parròquies.

El Papa als joves de Medjugorje: tingueu valor de seguir Jesús

Deixeu-vos conquerir per la seva mirada d’amor que ens allibera de la seducció dels ídols, de les falses riqueses que prometen la vida, però porten la mort. No tingueu por d’acollir la Paraula de Crist i acceptar la seva crida. No us desanimeu com el jove ric de l’Evangeli; més aviat fixeu la vostra mirada en Maria, el gran model de la imitació de Crist, i encomaneu-vos-hi, que amb el seu «heus aquí», va respondre sense reserves a la crida del Senyor».

A Medjugorje per trobar Crist a través de María

Monsenyor Hoser havia dit a Vatican News que els pelegrins d’arreu del món anaven a Medjugorje «per trobar Crist i la seva Mare». «La via mariana», explicava, «és la més certa i la més segura», perquè porta a Jesús. A Medjugorje, efectivament, els fidels tenen «al centre, la Santa Missa, l’adoració del Santíssim Sagrament i una freqüència massiva del Sagrament de la Penitència». És un veritable culte «cristocèntric» – observava – viscut amb la proximitat a la Mare de Déu, venerada amb l’apel·latiu de «Reina de la Pau».