20/2/2017 – El Papa nomena un comissari per a Medjugorje, escenari de presumptes aparicions marianes

EL PAPA OFICIA UNA MISSA A SANT PERE DEL VATICÀ. MAURIZIO BRAMBATTI | EFE

El Papa Francesc ha nomenat un enviat especial de la Santa Seu per a Medjugorje, la ciutat bosniana on des de fa més de 30 anys presumptament s’hi apareix la Mare de Déu. L’indret, d’uns 4.000 habitants, és, juntament amb Lourdes, Fàtima o Guadalupe, un dels centres marians més visitats del món.

El representant vaticà, que viatjarà els propers mesos cap a Bòsnia Hercegovina, serà monsenyor Henryk Hoser, arquebisbe-bisbe de Varsòvia-Praga. En un comunicat de premsa, la Secretaria d’Estat vaticana explica que la missió de monsenyor Hoser tindrà un caràcter exclusivament “pastoral”. L’objectiu és conèixer la situació pastoral de la comunitat i les necessitats dels fidels que peregrinen fins allà.

“La missió de l’enviat especial és un senyal de l’atenció del Sant Pare envers els peregrins”, ha subratllat el portaveu del Vaticà, Greg Burke. L’objectiu no és “inquisidor”, ha afegit, sinó “estrictament pastoral”. “L’enviat -continua Buke– no entrarà en el tema de les aparicions marianes, que són competència de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, i estarà en contacte amb el bisbe diocesà, els frares menors franciscans -a qui s’ha confiat la parròquia de Medjugorje– i els fidels d’allà”. En resum, conclou Burke, “es tracta d’una missió per als peregrins, no contra ningú”.

L’aclariment és important ja que sovint s’ha acusat el Papa Francesc de mostrar-se una mica incrèdul respecte a aquests tipus de fenòmens sobre els que no s’ha pronunciat mai obertament. El cas de les aparicions de Medjugorje en particular ha set estudiat per una Comissió Internacional presidida pel cardenal Camillo Ruini, creada per la Congregació per a la Doctrina de la Fe durant el pontificat de Benet XVI. La comissió va elaborar un informe que fou, en part, filtrat per la premsa, en el que es posava en dubte la veracitat de les aparicions marianes. Ara s’espera la decisió final del Papa Francesc.

Recentment el Pontífex va advertir de la importància de reconèixer a la Mare de Déu “veritable” i no pas a la “Mare de Déu cap de l’oficina de correus que cada dia envia una carta diferent dient: ‘Fills meu, feu això; i l’endemà, feu allò altre’. No, no és aquesta. La Mare de Déu veritable és la que genera Jesús al nostre cor, que és Mare. Aquesta moda de la Mare de Déu superestrella, amb una protagonista que es posa a ella mateixa al centre, no és catòlica”.

Les suposades aparicions marianes a Medjugorje van començar al 1981 quan sis nens –d’entre deu i setze anys– suposadament van veure la Mare de Déu a la muntanya. En aquell moment Medjugorje era un poblet de l’antiga Iugoslàvia, de majoria musulmana, que vivia sota una dictadura comunista. Des d’aleshores, milers de peregrins s’acosten al santuari construït en aquesta localitat, a pregar.

Font: https://www.elmundo.es/sociedad/2017/02/11/589f469ee5fdea9b788b4699.html