20/03/2012 – 78è Aniversari de la construcció de la creu a la Muntanya de la Creu, Krizevac

El divendres 16 de març de 2012 es va complir el 78è aniversari de la construcció de la creu sobre la Muntanya de la Creu i de la celebració de la primera Santa Missa al seu peu. Només van passar 52 dies des que es va prendre la decisió de construir la creu al turó més alt de la zona el 21 de gener de 1934 amb motiu de l’Any Jubilar de la Passió de Nostre Senyor Jesucrist, i que fou comunicada als feligresos pel mossèn Fr. Bernardin Somljan, fins al dia que la creu va ser acabada.

L’enginyer Simun Boras de Mostar va dissenyar el projecte de la Creu i l’Ante Dugandzic Redzo fou l’encarregat dels treballs de la construcció.

El sacerdot rector va escriure el següent informe sobre aquells dies: “El 16 de març de 1934 un gran grup de gent va iniciar la jornada en processó des de l’església cap a la Muntanya, entre ells membres de la Tercera Orde Franciscana, que portaven la bandera de la seva germandat amb el nom de Jesús, juntament amb d’altres sacerdots, col·legials i una gran munió de persones. Les campanes de l’església van repicar tota l’estona, els homes disparaven trets a l’aire amb les seves armes de festa, la gent resava el rosari i es cantaven les lletanies de la Benaurada Mare de Déu mentre la processó transcorria lentament fins a la muntanya, el cim de la qual era ple de gom a gom de persones que contemplaven la processó juntament amb d’altres grups de gent desplaçats des d’altres contrades. Les cerimònies santes van començar a les 10 a.m. Vaig pronunciar el discurs, vaig llegir la carta del senyor Bisbe i també d’altres discursos de felicitació i reconeixement de diferents llocs. Després es va continuar amb la benedicció solemne de la Creu Sagrada i entre grans ovacions de la gent vaig canviar el nom de la Muntanya de Sipovac pel de Krizevac (Muntanya de la Creu). Després de la benedicció vaig celebrar la Santa Missa, la homilia de la qual va anar a càrrec del rector de Studenci, Fr. Grgo Vasili.”

Precisament a l’any següent, el 12 d’abril de 1935, la processó de la penitencia va culminar a la Muntanya de la Creu on hi fou celebrada la Santa Missa. Alhora, al mes de setembre hi va tenir lloc la celebració de l’Exaltació de la Santa Creu, complint així l’orde del bisbe Fr. Alojzije Misic.

Font: www.centromedjugorje.org