03/01/2018 – Ha estat autoritzat el culte oficial a Medjugorje. Parla l’enviat del Sant Pare

Entrevista en exclusiva a l’enviat especial al santuari marià.

“S’ha autoritzat el culte a Medjugorje. No està prohibit i no s’ha de fer d’amagat. La meva missió consisteix precisament a analitzar la situació pastoral i a proposar millores”, diu Monsenyor Henryk Hoser, arquebisbe de Varsòvia-Praga a Polònia, enviat especial del St. Pare Francesc per tenir cura de la pastoral del santuari de Medjugorje, a Bòsnia-Hercegovina, lloc de les suposades aparicions marianes que han atret milions de persones des de 1981.

“Des d’avui, les diòcesis i altres institucions poden organitzar peregrinacions oficials. No hi haurà més problemes” segueix dient l’arquebisbe en una entrevista concedida a Aleteia des de la seva residència a Varsòvia.

“El St. Pare li va demanar fa poc a un cardenal albanès de beneir els fidels presents a Medjugorje”, explica.

M’admira el treball que hi fan els Franciscans. Amb una equip d’una dotzena de persones, fan una gran tasca de benvinguda dels pelegrins. Cada estiu organitzen un festival juvenil. Aquest any hi havia 50.000 joves de tot el món, amb més de 700 preveres.

Les confessions són massives. Hi ha al voltant de cinquanta confessionaris, que no són pas suficients. Són confessions molt profundes.

Això és un fenomen. I el que confirma l’autenticitat d’aquest lloc és la gran quantitat d’institucions de caritat que hi ha al voltant del santuari. I encara una altra dimensió: el gran esforç que es fa quant a la formació cristiana. Cada any s’organitzen congressos a diferents nivells, per a públics ben diferents (preveres, metges, pares, joves, parelles…)

El decret de l’antiga Conferència Episcopal de Iugoslàvia, que abans de la Guerra dels Balcans desaconsellava els bisbes d’organitzar peregrinacions a Medjugorje, ja no està vigent. Hi ha altres casos d’aparicions, com Kibeho, a Ruanda, on el bisbe diocesà va concedir el culte, des d’un principi, i després va continuar l’anàlisi per al reconeixement de les aparicions.

Avui el culte a Medjugorje s’estén a 80 països: és una gran xarxa.

L’arquebisbe va rebel·lar que la Comissió per a l’anàlisi de les aparicions de Medjugorje, que Benet XVI havia confiat al cardenal Camillo Ruini, hauria donat una opinió favorable.

El que trobo commovedor és que tots els vidents s’han bolcat cap a la vida familiar. En l’època que vivim, la família té molta importància. Tots viuen en família. Els que eren adolescents quan va començar tot, ja són avis: ja han passat 37 anys!

“Però aquesta decisió ha de ser presa pel St. Pare. L’arxiu és a les oficines de la Secretaria d’Estat. Em sembla que aviat es prendrà la decisió final”, va concloure Monsenyor Hoser.

Font: https://it.aleteia.org/