01/08/2019 – Enviats del Papa a Medjugorje: deu voler dir un sí definitiu?

Ary Waldir Ramos Díaz | Jul 23, 2019
El festival de la joventut de Medjugorje que celebra el seu 30è aniversari, s’obrirà i es clausurarà amb la missa presidida per alts representants del Pontífex i del Vaticà.

L’arquebisbe Rino Fisichella, president del Consell Pontífex per a la Nova Evangelització, presidirà el 5 d’agost de 2019 la missa de clausura del festival de la joventut a Medjugorje (Bòsnia i Hercegovina) que començarà l’1 d’agost i que aquest any compleix el seu 30è aniversari. Aquesta serà la primera visita oficial d’un alt funcionari de la Santa Seu en aquesta ciutat de peregrinació. El Festival de la Joventut de Medjugorje “Mladifest” és un esdeveniment internacional de pregària juvenil a Medjugorje que se celebra cada any de l’1 al 6 d’agost.

El papa Francesc, que ha comissionat aquest lloc de peregrinació mariana, ha insistit en la cura pastoral necessària dels milions de peregrins que visiten Medjugorje, el poble en el que els testimonis diuen que la Mare de Déu s’hi va apareixer al 1981.

 

 

 

Una bona cura pastoral, atenta a una fe autèntica que no exploti a la Mare de Déu com si fos un “treballador de correus” que porta missatges a hores concretes, com va expressar una vegada Francesc. Des del 24 de juny de 1981, el dia de les primeres suposades aparicions de la Mare de Déu, n’hi haurien hagut més de 50.000 en 38 anys o potser més de 70.000 segons alguns analistes.

De moment, l’Església Catòlica no s’ha pronunciat oficialment sobre l’autenticitat de les aparicions. Francesc ho ha volgut deixar clar i sobretot insisteix en no abandonar els milions de peregrins i locals. És per això que al febrer de 2017 va anomenar un representant apostòlic.
Com a part d’aquest compromís, el bisbe de Roma va autoritzar el 12 de maig passat les peregrinacions a Medjugorje. El permís s’estén als “pastors de tot tipus i de tots els nivells.” En el cas del festival de la joventut a Medjugorje, cal destacar que no havia passat mai que una delegació del més alt nivell de la Seu Apostòlica hi anés.

 

 

 

 

En aquest context, el cardenal Angelo De Donatis, vicari del Papa per a la diòcesi de Roma, obrirà el proper 1 d’agost aquest festival marià per a la joventut que es fa cada any i en el que hi assistiran més de 50.000 joves i 400 sacerdots de tot el món.

Aquest any el lema del festival s’ha extret de l’Evangeli de Mateu 10, 21: “Segueix-me”.

Quatre dies més tard serà el president del Consell Pontifici per a la Nova Evangelització, l’arquebisbe italià Rino Fisichella, qui tancarà l’esdeveniment.

També hi participaran l’arquebisbe José Rodríguez Carballo, Secretari de la Congregació per als Instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica i l’arquebisbe Luigi Pezzuto, nunci apostòlic a Bòsnia i Hercegovina.

El papa Francesc va autoritzar el mes de maig les peregrinacions a Medjugorje i va aprovar que siguin organitzades oficialment per les diòcesis i parròquies i ja no es faran de forma “privada” com fins ara.
Així ho havien anunciat el Nunci Apostòlic a Bòsnia i Hercegovina, Luigi Pezzuto i l’arquebisbe Henryk Hoser, visitant apostòlic especial de la Santa Seu.
L’anterior portaveu de l’Oficina de Premsa de la Santa Seu, Alessandro Gisotti, va informar que l’objectiu era l’“atenció dirigida a afavorir i promoure els fruits del bé”, però això no significa “una autenticació dels esdeveniments coneguts” ni tampoc un reconeixement tàcit de les aparicions marianes. Aquestes “encara requereixen d’una revisió per part de l’Església”.

Cal fer menció que igual que a Medjugorje, el Papa també va enviar un delegat a Lourdes per a la cura dels peregrins. Andrea Tornielli, director editorial del dicasteri de la comunicació del Vaticà, havia explicat detalladament la decisió del Papa, que està en la mateixa línia amb la que es va prendre el 2017 per a Medjugorje:

El Papa Francesc es preocupa particularment per a la cura dels peregrins i vol que els centres de devoció mariana es converteixin “cada cop més en llocs de pregària i de testimoni cristià que respongui a les necessitats del poble de Déu”. Això es pot llegir a la carta enviada per el Pontífex a Monsenyor Antoine Hérouard, bisbe auxiliar de Lille, tot informant-lo de la decisió d’anomenar-lo delegat “ad nutum Sanctae Sedis” (és a dir, a disposició de la Santa Seu) per al santuari de Lourdes.

Font:www.aleteia.org