16/01/2014 – El Papa Francesc rep l’informe sobre el «Cas Medjugorje» redactat per la comissió d’experts

Aquest divendres 17 de gener, el Papa Francesc tindrà sobre la seva taula de treball l’informe final de la Comissió d’Investigació per a les suposades aparicions de la Mare de Déu a Medjugorje.

Quatre anys d’investigació
Serà el resultat de gairebé quatre anys de treball d’un equip format per teòlegs, metges, psicòlegs, mariòlegs i líders de l’Església bosniana i croata, encapçalats pel cardenal Camillo Ruini, que el març de 2010 rebé l’encàrrec de Benet XVI de crear un equip de treball per aclarir els successos del petit poble de Bòsnia i Hercegovina on, segons sis dels seus habitants, s’apareix la Mare de Déu des de 1981 i dóna una sèrie de missatges amb destinataris diferents: els propis vidents, la parròquia de Medjugorje, l’Església i la humanitat.

Cinc croates en la Comissió
Entre els membres de la Comissió, a més del ja esmentat cardenal Camillo Ruini, s’hi troben cinc croates que, com a locals, han seguit els esdeveniments des de bon principi, al 1981: Monsenyor Vinko Puljic, cardenal arquebisbe de Sarajevo; Monsenyor Josip Bozanic, cardenal arquebisbe de Zagreb; el pare Mijo Nikic, doctor en psicologia; el pare Franjo Topic, doctor en teologia i historiador; i la germana Veronika Nela, doctora en medicina i professora de teologia a la Universitat catòlica de Rijeka (Croàcia).

Exàmens mèdics als vidents
El treball de la Comissió inclou entrevistes personals i exàmens mèdics als sis anomenats vidents de Medjugorje, els quals s’han desplaçat per separat a Roma durant l’estudi, així com també a d’altres persones properes a la sorprenent història, com el Pare Jozo Zovko, franciscà que era el mossèn de Medjugorje quan van començar les aparicions i que va patir, per aquest motiu, presó i tortures sota el règim comunista, i que actualment es troba apartat voluntàriament de tot el que fa referència a Medjugorje, per respecte a la Comissió d’Investigació.

L’informe ja està redactat
Segons diverses fonts, l’estudi de la Comissió va acabar fa més d’un any. Tot i així, una sèrie d’esdeveniments no previstos, com ara la renúncia del Papa Benet XVI i el consegüent conclave del que en fou escollit Francesc, van veure com aquest i tants d’altres assumptes a la Santa Seu quedaven aturats fins que la nova cúria de l’Església anés reprenent les seves tasques.

Controvèrsia al voltant de Medjugorje
Finalment sembla que li ha arribat el torn a un assumpte al voltant del qual s’havia generat certa confusió entre els fidels en els últims temps.

L’última polèmica sobre les suposades aparicions marianes a Bòsnia-Hercegovina la va provocar el neocardenal Gerhard Muller qui, como a prefecte per a la Doctrina de la Fe, va enviar, fa pocs mesos, una carta de contingut poc clar respecte als esdeveniments de Medjugorje al nunci apostòlic a Estats Units. D’aquesta carta se’n podrien derivar conclusions diferents de la postura oficial de Roma.

Noves directrius sobre Medjugorje a Toledo, Madrid i Sevilla
Afortunadament, la confusió generada amb els bisbes d’Estats Units no va tenir conseqüències en cap de les milers de diòcesis del món excepte en tres, totes elles espanyoles: Toledo, Sevilla i Madrid, les quals a diferència de les altres han donat directrius concretes quant a Medjugorje que difereixen de les donades fins ara per Roma, i que han generat la confusió natural en els fidels que segueixen aquests esdeveniments.

Tot en mans del Papa Francesc
Després de reunir-se amb els membres d’aquest comissió, la decisió final sobre com afrontarà l’Església les conegudes aparicions de Medjugorje, serà única i exclusiva de Sa Santedat, el Papa Francesc, així com també si es fan públiques les seves consideracions, i per tant oficials, i quan.

Quina és la posició oficial de l’Església sobre Medjugorje?
Fins a dia d’avui, la posició oficial de l’Església és la que reflexa la Declaració de Zadar, el 1991, i explicada el 2007 per monsenyor Tarcisio Bertone, aleshores Secretari d’Estat: “Mentre duri la investigació, les peregrinacions privades estan permeses a Medjugorje i els fidels han de comptar amb acompanyament pastoral. Tots els peregrins catòlics poden anar a Medjugorje, lloc de culte marià, on és possible expressar-se amb totes les formes de devoció”.

Font: www.religionenlibertad.com

Jesús García

Clica aquí per imprimir.