13/02/2018 – El Rosari, màquina del temps

Fa tres anys, en un esdeveniment Marià, vaig tenir l’oportunitat de conèixer un home que em va impactar profundament i em va confirmar allò que la Mare de Déu ens està intentant ensenyar durant anys. Es diu Patricio Slim, un home molt educat, pacífic, humil i summament catòlic. També va ser sorprenent saber que és un dels homes de negocis més reeixit del món. Us comparteixo part del seu secret, quelcom que poques vegades a la vida trobes en un home tan influent.

Parlàvem del fet que la Mare de Déu a Medjugorje ens demana resar el rosari tres cops al dia. Em va dir els mateixos pensaments que jo tenia. “Com puc jo, amb la feinada que tinc cada dia, sacrificar els 45 minuts necessaris per resar 3 rosaris? A més de la missa diària i la Lectio Divina?” No obstant, essent un fill obedient de Maria, en Patricio em va dir que ja feia uns quants anys que havia decidit intentar-ho i que l’efecte havia estat meravellós. Mirant enrere, després d’augmentar a 3 rosaris, em digué que ara veu com la Mare de Déu va per davant seu obrint portes i desfent nusos de confusió i conflicte. Què Ella fa que tot sigui més fàcil. No vol dir que no hi hagin problemes, però Ella hi és per ajudar a resoldre’ls. Per acabar, en Patricio em va dir, “Ara puc dir que no tinc temps per NO resar els 3 rosaris al dia”.

Us asseguro, per la meva experiència, què allò que diu l’Eng. Patricio Slim és cert. Però, com pot ser que el rosari es converteixi tan fàcilment en rutinari, avorrit i repetitiu quan realment pot arribar a ser tan eficaç?. Seguint el missatge de la Mare de Déu del 2 de desembre de 2017, quan va parlar sobre el Rosari amb tanta dolçor, m’agradaria oferir una meditació sobre per què la Mare de Déu i l’Església ens demanen resar-lo amb tanta insistència. Intentaré raonar-ho i trobar la manera de que cadascú pugui convertir el seu rosari en una pregària del cor. No oblidem que el rosari pot aturar les guerres i que, tret de la missa, no hi ha cap oració més poderosa.

Normalment a la meva comunitat no tenim telèfons mòbils però per una feina que tinc temporalment, n’he hagut de tenir un. Al principi em vaig confondre molt amb totes les Apps -els programes que permeten fer quelcom o tenir accés a un determinat tipus d’informació- em sembla gairebé màgia perquè hi ha algun poder fora de mi que em posa en contacte amb molta informació i coneixements quan ho necessito, sempre que tingui WIFI. Només haig d’obrir l’App per rebre el que necessito. És realment una meravella. Crec que una App és una analogia gairebé perfecta comparada amb el poder del Rosari.

Per entendre el poder del “Rosari-App” i com aplicar-lo en el dia a dia de la nostra vida, cal tenir algunes idees clares. La primera, la idea judeo-catòlica sobre el record; la segona, la humanitat i la divinitat de Jesús que experimentem a cada misteri que meditem; i la tercera, que Jesús no va venir per salvar “a tot el món” sinó a cadascuna de les persones del món.

Quan els jueus celebren les seves festes, com ara la Pasqua, no pensen que simplement és un record d’alguna cosa que va esdevenir als seus avantpassats fa quatre mil anys a Egipte. Realment mantenen el concepte de que ells són participants directes del que va passar fa quatre mil anys. Per això quan preguntes: “Per què aquesta nit és diferent a totes les altres?”, la resposta és: “Perquè aquesta nit nosaltres sortim d’Egipte.”

Nosaltres compartim la mateixa idea en els sagraments. La missa no és només un memorial sinó que és una representació de la vida, mort i resurrecció de Jesús. És a dir, fem presents els esdeveniments que celebrem. Per això diem que hi ha un sol sacrifici de Jesús, no pas milers. Així doncs, la pregària és una App de “Temporalitat/Eternitat”, com una màquina personal que pot canviar el temps.

Ara segueix-me una mica més perquè quan captem bona part d’aquestes idees, tot i que misterioses, se’ns transformarà la concepció que tenim del Rosari. Potser seria més fàcil entendre la idea d’un record si ho mirem des d’una altra perspectiva, des de la perspectiva del Senyor.

Jesús és verdader Déu i verdader Home. Com a home, va viure dins del temps històric, igual que nosaltres. Però com a Déu sempre va experimentar l’eternitat amb el Pare celestial. És a dir, que va viure, misteriosament, com un home en el nostre món, dins del temps del nostre món, i alhora vivia fora del temps (NO ÉS UNA IDEA FÀCIL!). Nosaltres només pensem en el temps com una successió de segons i minuts; en canvi Ell, com a Déu, va poder i pot estar al “ara etern”. Què vol dir això per a nosaltres? MOLT! No us preocupeu si els ulls se us giren del revés només de pensar-hi. Us ho explicaré.

Intenteu imaginar una de les escenes que podem contemplar als misteris del Rosari; per exemple el misteri de la Crucifixió. Va succeir fa dos mil anys i escaig però l’església ens ensenya que quan allò va succeir en aquell temps de la humanitat de Jesús, Ell et tenia a tu a la seva ment i al seu Cor. Ell va dir: “això ho faig per tu, Jordi, per tu, Anna”…. Ell et va veure i et va conèixer, i més encara, va conèixer cada moment de la teva vida. No ho va fer per el món sinó personalment per tu.

Hem escoltat milers de vegades que Ell va morir per mi… i la nostra resposta és: “Sí, ja ho sé”, però tenim la idea que fou quelcom molt general i molt global… Jesús, essent Déu, té la capacitat de mantenir tot l’univers, amb tota la varietat de planetes i estrelles, i alhora centrar-se en la teva persona como si fossis l’única que hagi existit mai.

I encara més. Ell pot ser present en cada segon de la teva vida. Les implicacions d’això són enormes! I amb una mica més d’esforç veuràs perquè el Rosari és tan important i com pots tenir el poder en cada misteri del Rosari en la teva vida.

Segueix-me … Així com una App funciona quan hi ha connexió de WIFI, talment nosaltres necessitem connectar amb Jesús. Quan medites en la crucifixió o en qualsevol altre dels misteris, tu et fas present en aquell esdeveniment precís. Quan fas l’esforç de contemplar aquell acte, encara que només sigui durant mig segon, estàs obrint la teva ànima per sobre dels segles al “ara etern” de Jesús com a Déu i com a Home. Encara que només sigui molt breument, el temps i l’eternitat convergeixen en la teva ànima. Jesús et veu a tu, i tu reps la seva mirada i la gràcia específica que Ell vol comunicar a la teva persona. No t’amoïnis si no et pots concentrar gaire. Oi que un munt d’informació es pot transmetre mitjançant un flash de llum que s’imprimeix dins d’una càmera? Doncs igualment Jesús pot transmetre ràpidament una pila de gràcia a la teva ànima quan et poses en presència davant la Seva persona. La fita és mirar Jesús cara a cara, per sobre de la temporalitat dels segles i rebre el que Ell va guanyar per a tu en l’acompliment d’aquell acte.

Ara potser comences a entendre una mica més el poder del Rosari i per què la Mare de Déu ens convida tant a resar-lo. Cada dia és diferent per a mi. Cada dia necessito les gràcies de salvació que Jesús va guanyar per a mi. Jesús coneix el meu dia d’avui i el tenia en la seva ment en cada moment de la seva pròpia vida temporal. Quan medito en el Rosari és com una App del temps i de l’eternitat que em permet endollar la meva ànima als esdeveniments de la vida de Jesús i així poder baixar el poder, la gràcia, tot el que Ell va conquerir per a mi. Llavors, literalment, quan tinc un problema gran puc intentar obrir els ulls de la meva ànima als ulls de Jesús en cada misteri del Rosari i rebre el que Ell em vol comunicar. El puc veure cada dia a la creu i dir: “Jesús, sóc aquí amb tu, en el teu sofriment”, y Ell em dirà: “T’ofereixo aquesta gràcia que necessites avui a la teva vida. T’estimo”. OSTREEEEES!!!!!!!! Aquestes idees deuen canviar la teva concepció de que el rosari és quelcom merament repetitiu o avorrit, oi?

Ara entenem la raó per la qual un misteri del rosari és tan poderós. Però, com ho fem per resar 3 rosaris al dia? Primer cal anar de quatre grapes, abans de poder caminar i menys encara córrer. És a dir, no es pot començar amb 3 alhora; s’ha de començar per un, i un cop acostumats, dos al dia, i finalment tres. Una altra idea molt pràctica és el res de rosari durant el dia. El papa Benet feia una desena “de tant en tant” durant tot el dia. Per concentrar-se bé una estoneta curta. Un misteri, o una desena, dura uns 3 minuts. Si t’hi fixes, veuràs que en el teu dia a dia hi ha espais petitets en els que pots resar fàcilment un misteri. Per exemple, a la cua del banc, al taxi, o mentre esperes que la teva dona acabi d’arreglar-se. I quan comencis a treure profit de la gràcia que Jesús vol vessar en el teu dia actual, entendràs el que el Patricio Slim va dir: que la Mare de Déu va davant teu desenredant totes les interferències que compliquen el teu dia. I veuràs que encara hi havia més temps del que pensaves. Veuràs que tens més pau. De veritat, veuràs que no tens temps de NO resar els 3 rosaris al dia.

Font: www.centromedjugorje.org

Clica aquí per imprimir.